Χαλκιδική: Εθελοντές από χώρες του εξωτερικού «μεταμόρφωσαν» Αρναία και Στρατώνι
Νέοι άνθρωποι από χώρες του εξωτερικού, ηλικίας από 18 έως 23 ετών, έφτιαξαν τις βαλίτσες τους, άφησαν πίσω φίλους και οικογένεια και για δύο μήνες έμειναν σε δομή που παραχώρησε ο δήμος Αριστοτέλη, προκειμένου να προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους και να «μεταμορφώσουν» Αρναία και Στρατώνι.

Από τις 17 Ιουλίου μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου 18 νέοι από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Εσθονία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν αλλά και περιοχές της Ελλάδας έφτασαν στο Στρατώνι Χαλκιδικής και παρέδωσαν φεύγοντας ένα νέο πάρκο «Το πάρκο του ιππόκαμπου» για κίνητρο ενός επισκέπτη να μπει στο χωριό, την κοινοτική βιβλιοθήκη με 3000 βιβλία για όλες τις ηλικίες, ένα νέο γκράφιτι στην αερογέφυρα, για να ωθεί τους διερχόμενους να μπουν στο χωριό, καθάρισαν και τακτοποίησαν τις αποθήκες της κοινότητας, έβαψαν τα κάγκελα του γυμνασίου και του νηπιαγωγείου, καθάρισαν την παραλία και την παιδική χαρά και έφτιαξαν οπτιακουστικό υλικό για την προβολή του χωριού.Ο κ. Άρης Παράσχου, πρόεδρος της εταιρίας «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» που από το 2008 ασχολείται με εκπαιδευτικά, ψυχαγωγικά και εθελοντικά προγράμματα για τους νέους λέει στο makthes.gr ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος υλοποιήθηκαν στην περιοχή του δήμου Αριστοτέλη και στα χωριά Στρατώνι και Αρναία εννέα εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά σεμινάρια, μέσω του προγράμματος Erasmus plus και τρία εθελοντικά προγράμματα μέσω του προγράμματος European Solidarity Corps.
Περιγράφει πως οι νεαροί εθελοντές εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά της περιοχής. «Ενθουσιάστηκαν από τη φιλοξενία των κατοίκων, δημιούργησαν σχέσεις και φιλίες με τους νέους του χωριού και μάλιστα προσκάλεσαν και φίλους τους για ολιγοήμερες διακοπές, κατά τη διάρκεια που οι ίδιοι εκτελούσαν τις εθελοντικές εργασίες», λέει ο κ. Παράσχου.

Μάλιστα αναφέρει ότι αφότου ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες που ήταν σχεδιασμένες για εκείνους, οι εθελοντές με δική τους πρωτοβουλία, παρακινούμενοι θετικά και από την ίδια την τοπική κοινωνία προχώρησαν και σε έξτρα εθελοντικές δραστηριότητες. Δεσμεύτηκαν μάλιστα να επισκεφτούν ξανά το Στρατώνι.Από την πλευρά του ο κ. Στέλιος Βαλιάνος, δήμαρχος Αριστοτέλη αναφέρει στο makthes.gr ότι δήμος του στηρίζει κάθε εθελοντική δράση, με ουσιαστικό τρόπο. «Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η εθελοντική δράση γίνεται οργανωμένα από πολίτες του εξωτερικού που έρχονται να γνωρίσουν τον τόπο μας. Γι’ αυτό άλλωστε παραχωρήθηκε για την διαμονή τους, δομή του δήμου. Τα παιδιά αυτά άφησαν πραγματικό αποτύπωμα στην περιοχή μας και είμαστε εδώ για να τους υποδεχτούμε ξανά εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν», καταλήγει ο κ. Βαλιάνος.

Πηγή: makthes.gr
Loading...