Πυργαδίκια Χαλκιδικής: Ένα νησί στη στεριά που θα σας γοητεύσει με την ομορφιά και τη φιλοξενία του.
Βλέποντας κανείς από κάποια απόσταση τα Πυργαδίκια, θαρρεί πως πρόκειται για ένα νησάκι, που βγήκε στη στεριά για να ξαποστάσει και να διηγηθεί στους επισκέπτες και τους περαστικούς την ενδιαφέρουσα ιστορία του. Χτισμένα αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου, τα Πυργαδίκια ορθώνονται περήφανα ακριβώς πάνω από τη θάλασσα και αγναντεύουν το απέραντο γαλάζιο, με μοναδική θέα στις δύο χερσονήσους της Χαλκιδικής, του Αθω και της Σιθωνίας. Με ρυμοτομία που ξεχωρίζει και με τις προσόψεις όλων των σπιτιών να βλέπουν το όμορφο λιμανάκι του χωριού και τον Σιγγιτικό κόλπο, τα Πυργαδίκια δικαίως συγκαταλέγονται στους όμορφους παραθαλάσσιους οικισμούς της χώρας μας που αξίζει να γνωρίσετε.

Το γεγονός ότι περιβάλλονται από υπέροχες και καθαρές ακρογιαλιές, όπως η Ακτή Σαλονικιού, η παραλία του Κάμπου και οι Γυαλικιές, τα κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή τους καλοκαιρινούς μήνες. Τις τελευταίες δεκαετίες μάλιστα έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν τουριστικά, προσφέροντας στους επισκέπτες τους την καλύτερη φιλοξενία.Η εγκατάσταση των προσφύγων στα Πυργαδίκια, η ιστορία και το όνομά τους.

Μετά το 1922 πρόσφυγες από το χωριό Αφθονή που βρισκόταν στο νησί του Μαρμαρά, επέλεξαν τη γραφική και προστατευμένη αυτή χερσόνησο για να στήσουν ξανά τα σπίτια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Μαζί τους έφεραν και την εικόνα της πολιούχου, Παρθένου Μαρίας της Καστρέλλας. Σ’ αυτήν είναι αφιερωμένη και η κεντρική εκκλησία του χωριού, η οποία γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Στον οικισμό βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Δημητρίου, στον οποίο το χωριό οφείλει και το δεύτερο όνομά του. Τα Πυργαδίκια είναι χτισμένα στη θέση αρχαίας πόλης, με το όνομα Πίλωρος. Σύμφωνα με μία τοπική εκδοχή, η ονομασία του χωριού μάλλον προέρχεται από τον «αγρό της περί Γαρδικείας», που αναφέρεται σε έγγραφα της Μονής Δοχειαρείου του Αγίου Όρους το 1057. Στα έγγραφα της Βυζαντινής εποχής, ο οικισμός αναφέρεται με το σημερινό του όνομα. Είναι η δεύτερη πόλη που συνάντησε ο στόλος του Ξέρξη μετά τη διάβαση της διώρυγας του Αθω. Στους καταλόγους της Αθηναϊκής Συμμαχίας αναφέρεται ως 433π.χ. Από την περιοχή των Πυργαδικίων εκθέτονται στο μουσείο Πολυγύρου και Θεσσαλονίκης αμφορείς και πήλινα αγγεία.

Εκλεκτές γεύσεις, καφές και διασκέδαση

Στα Πυργαδίκια εκτός από την ομορφιά και την γραφικότητα του τοπίου, τις καθαρές παραλίες, και την άψογη φιλοξενία, μπορείτε να δοκιμάσετε στα υπέροχα μαγαζάκια του νόστιμες και γνήσιες γεύσεις, φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι. Περπατήστε στα σοκάκια του χωριού και στο λιμάνι, κάντε το μπάνιο σας και απολαύστε το φαγητό σας, τον καφέ ή το ποτό σας σε ένα αυθεντικό περιβάλλον.Τι άλλο πρέπει να μάθετε για τα Πυργαδίκια.

Τα Πυργαδίκια, που ανήκουν στο Δήμο Αριστοτέλη, συμπεριλαμβάνονται αναμφισβήτητα στους πολύτιμους θησαυρούς της Χαλκιδικής, που συνεχώς μας εκπλήσσει με τις ομορφιές και τις ατελείωτες επιλογές που προσφέρει. Φέτος το καλοκαίρι πρέπει να τα επισκεφθείτε… Απολαύστε την ομορφιά του χωριού, το φαγητό, τη θάλασσα και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του.
Στο δημοτολόγιο τους είναι εγγεγραμμένοι περίπου 600 δημότες. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγότεροι αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες σίγουρα είναι πολλαπλάσιοι.
Ο εκπολιτιστικός σύλλογος του χωριού ονομάζεται «Η Αφθόνη» και είναι παρών σε εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Στο λιμάνι των Πυργαδικίων έχει δημιουργηθεί πρόσφατα και αλιευτικό καταφύγιο. Για τη φιλοξενία των επισκεπτών στα Πυργαδίκια, υπάρχει πληθώρα ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων, τόσο μέσα στο χωριό, όσο και εκτός από αυτό, που εξασφαλίζουν άνετη διαμονή καθώς και πολλά μαγαζιά για φαγητό, καφέ και ποτό.

Πηγή: thes.gr
Loading...